Kapitel 2: Bogsutten

En bogsut er en fysisk bog du bærer på dig, med det eneste formål at kunne aflede tjekkeimpulserne, når (eller før) de melder sig

Update: Jeg fik et tip fra en læser: Hvis en bog ikke lige kan vinde over tjekketrangen, kan en tegneserie give det gode underholdningsfix på en visuel og let tilgængelig måde. Det er testet og hermed anbefalet. Tak til Sonja Henriksen.

Da du var ganske få uger gammel, skete der sandsynligvis ikke ret mange begivenheder i dit liv – men alligevel kunne verden opføre sig temmelig varieret. Når du græd, kunne du for eksempel få et bryst i munden. Eller måske du blev lagt i seng. Eller taget op. Eller puslet. Eller du blev måske råbt ad, af frustrerede forældre. Alt imens du og dine forældre lærte hvordan du fungerede i verden.

Meget hurtigt begyndte én ting dog at optræde og opføre sig på nøjagtigt samme måde, fra gang til gang: din sut.

Til at begynde med, blev sutten introduceret som en narresut, som skulle erstatte brystvorten. Men hurtigt begyndte sutten at være noget i sig selv. Du ønskede ikke længere sutten, fordi du savnede brystet. Du ønskede sutten fordi du havde vænnet dig til den. Sutten var en trøst i sig selv. Og derfor også en effektiv måde at få dig til at holde op med at græde på.

I dag bruger vi ofte mobilen som den trøst. Når humøret svigter, vi føler os alene eller arbejdet føles svært. Og sidder vi i toget eller holder pause fra arbejdet, er det ofte både den bedste og eneste måde at få en hurtig dulmer på, Men det kan du lave om. Du kan få dig en bogsut.

En bogsut er en fysisk bog, som du bærer med dig med ét formål. At kunne beskæftige dig med den, der hvor du almindeligvis ville have tjekket skærmen. Du læser den ikke for at blive klogere – det er en glædelig sidegevinst. Bogsutten er nemlig et rigtigt effektivt vaneredskab af tre årsager (+ bonus):

 1. Du har den, fordi du forudser dine vaneimpulser. Du ved nemlig at næste gang du keder dig eller humøret falder, vil du række ud efter mobilen. At forudse din vaneadfærd er første skridt til at ændre den.
 2. Du bruger bogsutten til at lede din adfærd over i en anden, du er mere tilfreds med. Derfor er du “kompatibel” med den måde dine vaner virker på. Det er mere effektivt end blot at “lade være”. (Læs mere om hvordan vaner fungerer i bogen.)
 3. Bogen udfylder et tomrum. Ved at lede din adfærd over i noget underholdende, er det endnu lettere at lade være at tjekke mobilen, end hvis du blot sidder og bliver bombarderet af ydre og indre tjekkeimpulser.
 4. Endelig – og som bonus- er såkaldt “analog” underholdning (i modsætning til f.eks. en e-bog) komplet fri for for tjekkekarruseller og du kommer ikke lige til at dele eller kommentere eller reagere på en besked, som trækker dig ind i mere kommunikation.

Det kan du gøre:

 • Anskaf dig en bog, der fænger og er let og tilfredsstillende at læse. Faglitteratur er godt, hvis du virkelig tænder på det. Men bogsuttens formål er et eneste: at aflede dine tjekkeimpulser. Og her en en velskrevet thriller som regel bedre.
 • Undgå burde-bogen. Det er de bøger som du synes du burde læse, men egentlig ikke gider. De vil faktisk gøre det endnu federe at tjekke mobilen imens. Med Hov, et egern! har jeg selv bestræbt mig på at skrive en bog du læser, fordi den er let og fængende. Men den har du jo læst.
 • Brug notifikationer smart. Venter du på at nogen skriver (eller håber du det stærkt), skal du have mobilens notifikationer slået til, så du ikke behøver at tjekke for at se om der er kommet noget. Venter du ikke beskeder, skal du have mobilens notifikationer slået fra, så du ikke bliver forstyrret, hvis der skulle dukke én op alligevel.
 • Sørg for at din bogsut er lettere at komme til end din mobil. Altså bogsutten i den store lomme i tasken – mobilen lynet væk i den der lidt ufremkommelige lomme til pungen. Det er jo dig der bestemmer, men derfor kan du jo godt hjælpe dig selv ved at gøre bogen lettere at falde over end mobilen, ikke?
 • Du kan også lægge bogsutten på det mest bekvemme sofabord lige der hvor mobilen plejer at ligge, så den er let at nå, når du sætter dig i sofaen. 
 • NB! Du behøver ikke at vente til du føler tjekketrang. Du kan jo begynde at læse bogen, så snart du for eksempel har en ledig stund eller sætter dig i toget.

Nu tænker du måske:

“Hør Captain Obvious, har du skrevet alle de ord for at fortælle mig at jeg kan læse en bog i stedet for at tjekke mobilen?”

– Både ja og nej. Selve rådet er nøjagtigt lige så enkelt som du tror. Og naturligvis kunne du selv regne det ud (der er dog en sandsynlighed for at du ikke lige havde – og at du først synes at det virker komplet indlysende, efter du har læst det her).

Men det er faktisk det at jeg sætter rådet ind i en simpel vanesammenhæng, som gør det brugbart. Når du ikke bare har et enkelt råd, men også forstår hvorfor netop dette råd er bedre end mange andre du ellers hører, har du redskaber til selvhjælp. Og vigtigst: når du forstår lidt om teorien bag dine vaner, kan du pludselig begynde at tilpasse rådet til din egen hverdag og måske vælge strikketøj eller noget helt tredje som din sut. Får du bare selve rådet alene på endnu en 10-gode-råd-liste, er det ret svært at improvisere og tilpasse,

Og det er faktisk min metode: Fortæl en simpel teori om hvordan du adfærd virker – og giv enkle råd. Meget gerne formuleret på en måde så du tænker at du sagtens selv kunne have fundet på det. Jeg har nemlig ikke behov for at virke klog – men for at du føler dig kompetent.

Som du ved, står der meget mere i bogen om hvordan dine vaner virker og hvorfor du har dem.

Få kommende kapitler i din indbakke, når de er klar. Så behøver du ikke at tjekke 🙂

 

Har du ikke læst “Hov, et egern!” endnu?

Det er synd. Men du kan stadig nå det. Jeg kan ikke love dig at du oplever en magisk ændring i din adfærd – for i sidste ende er det jo dig selv, der tjekker dine skærme. Men jeg kan garantere dig at du forstår dine vaner langt bedre og er bedre rustet til at få styr på din tjekkeadfærd, hvis du har lyst.

Du kan finde bogen på Saxo.com her
(brug koden hovetegern19 og få yderligere 10% rabat!)

 

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] om Bogsutten – som ikke er med i selve bogen – giver et godt indtryk af bogens form, stil og […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *