Kapitel 4: Kom i ZEN med mobilerne i sommerferien

Her får du 9 gode idéer til at få et afslappet forhold til skærmene, når familien holder sommerferie

Det er sommer og familien skal på ferie. Måske du har en idé om at familien i år “rigtigt skal være sammen” i ferien? Måske endda dyrke aktiviteter sammen uden mobiltelefonen, for en gangs skyld?

Sådanne drømme om en helt analog sommerferie, deler jeg personligt til fulde. At være til stede uden digital støj er et dejligt ideal. Men mon ikke de fleste af os, når det kommer, har det lidt mere nuanceret? At vi på den ene side ikke har lyst til at undvære sms, anmeldelser, landkort og et kig på de andres sommerferie – men på den anden side heller ikke vil bruge hele ferien på at glo på en familie med næsen i skærmen konstant?

For de fleste af os skal der altså snarere skabes en balance, end slukkes for alle skærme. Her kan det være en god idé at tænke i forvejen og tale om mobilernes ferierolle inden i står i sommerhuset og pakker sengetøj ud og ungerne løber ind og sætter sig til rette i sofaen med mobilerne.

Men før I nu begynder at stille rigide skærmregler op for familien i ferien, er der dog nogle overvejelser jeg synes I bør gøre jer:

Ferieafslapning kan være hårdt arbejde

Ferien er en fantastisk mulighed for at være rigtig sammen som familie, i længere tid ad gangen. Men netop derfor er feriehverdagen for mange også en uvant situation, hvor I pludslig skal have familielivet til at fungere i mange timer hver dag. Måske der endda ligger en uudtalt forventning om at man virkelig skal hygge sig, nu hvor I endelig har kastet penge ud til en dyr feriebolig. Og det kan være meget at leve op til.

I familien er der ofte “færdselsregler” som skal fungere, før samværet bliver rart for alle. Og det kan i sig selv være en udfordring at få roller, opvask, indkøb og leg omstillet til en temmelig anderledes familiehverdag. Uanset om man har skærme med eller ej. For mange er det jo en direkte unormal situation at være sammen som familie i så mange dage ad gangen uden noget man “skal”. For nogle er det bare det letteste i verden. Tillykke til dem. Men for andre kan det faktisk være ”hårdt arbejde” at holde fri med familien.

For din families medlemmer er mobilen måske også blevet en helt integreret del af hverdagens flow og en kilde til tryghed, hyggesnak og underholdning. Den er måske bygget ind i pauser og daglige rutiner. Og måske er mobilen også blevet et effektivt socialt “afledningsredskab”, som kan holde familiemedlemmerne beskæftigede hver for sig. En måde at melde sig lidt ud af det fysiske samvær på, hvis man trænger til det. Og det giver jo alt andet lige færre muligheder for konflikter, hvis familiens medlemmer er beskæftiget med andet end hinanden.

Hvis du nu dikterer begrænsninger på familiens mobilbrug, som måske endda opleves som urimelige og komplet umotiverede på dine familiemedlemmer (de jo oplever ikke nødvendigvis lede over skærme, blot fordi du er blevet optaget af hvor meget de fylder), risikerer du at skabe konflikter alene fordi du sætter begrænsninger.

Men oven i købet vil mobilerne risikere at ”mangle” i hverdagen. eller rettere: deres funktion vil. Alle de små pauser hvor man lige kan “trække sig væk”, hvis en situation spidser lidt til, vil mangle. Fordi de sociale afledningsredskaber nu mangler. Hvis mobilerne har en sådan forankrende og stabiliserende effekt på familielivet, kan det med andre ord være et indgreb som skaber en masse andre problemer, hvis du fjerner adgangen til dem helt. Og hvorfor egentlig fokusere på forbud? Målet er vel en god ferie, ikke?

Her er nogle få gode idéer til at få mobilen sat i rammer, som ikke indebærer totalforbud:

1. Lad være med at opdrage familien i ferien

Nogle mennesker har en forestilling om hvordan en ferie skal være. Det kan være et højt ideal om et par uger i ren hamoni, med sex hver aften og uendelige grillfester og iskold cava. For nogle handler deres idealer også om at få skærmene af vejen. De skærme, som for mange voksne signalerer arbejde og småstress. Og her bliver det jo lidt klumpet. For somme tider tillader din familie sig at have helt anderledes idealer for hvordan man slapper af. Og så kan der let opstå en ”kamp”, hvor du forsøger at opdrage din familie til at holde ferie på den rigtige måde – ikke mindst ved at få fjernet de grimme mobiler fra familien. Nu skal det være! 1-2-3.

Men her må du måske vælge imellem at tage din familie i træninsgslejr og korrigere deres digitale (fejl)adfærd eller at have en hyggelig og afslappet ferie sammen. Det er superfint at sætte små regler op, så man husker at slippe grebet om mobilen. Men måske skal du ikke forsøge at rette op på flere års indgroede mobilvaner, i den korte tid I holder ferie sammen. En ferieperiode er alligevel for kort tid til at begynde at ændre sin adfærd for alvor.

2. Prøv ”Mobil Feng Sui”

Mobil feng sui er et begreb jeg bruger til at håndtere mobilbrugen et fysisk sted – i f.eks. sommerhuset. Feng sui er en positiv måde at foregribe det levede liv på – ikke med fokus på konflikter eller skærmbrug. Men på harmoni. Rammerne i feng sui er fysiske og konkrete. Hvor traditionel feng sui f.eks. handler om den måde et bord f.eks. bør vende i forhold til døren og hvor meget luft der skal være omkring stolene, handler mobil feng sui om at placere mobiltelefonen i en god harmonisk position i forhold til familiens medlemmer. Når du laver Mobil Feng Sui er du altså ved at skabe venlige og lette rammer for en harmoni mellem skærme og familiemedlemmer, som begge skal sameksistere. Fokuser derfor ikke negativt på forbud, men positivt på de steder og tidspunkter hvor familiens medlemmer frit (også skyldfrit) kan sidde med mobilen.

3. Giv mobilen en fast plads

Du kan for eksempel skabe et skyldfrit mobilrum med en hylde og en fast oplader – i et bryggers eller et af husets værelser. Her kan man gå hen og tjekke sin mobil, så ofte man vil, uden at man kommer til at aktivere de andres tjekkeimpulser (husk, at hvis én tager mobilen frem, får det jo ofte de andre til også at gøre det).

4. Få mobilerne væk fra midten af rummet

Hvis I ikke vil dedikere et værelse til mobilen, kan I vedtage et simpelt princip om at menneskene altid er i centrum i det lokale eller om det bord i sidder sammen – og mobilerne er i periferien – ikke omvendt. Læg mobilerne fra jer i vindueskarme eller på reolhylder og gå væk og tjek dem så ofte I vil, og vend så tilbage til sofa- eller spisebordet bagefter. Det du kan undgå her, er den situation hvor der sidder en hel familie med mobilerne liggende skydeklar på bordet foran jer.

5. Efterlad mobilen på værelset

Når vi selv er i familiens sommerhus, ligger mobilerne i vores værelser – aldrig i fællesrummene. Man kan så gå afsides og tjekke lige så tosset man vil – med mindre der foregår andre fællesaktiviteter. Alt imens pejsestuen bliver brugt til tegning, læsning, stenmaling og andre analoge sysler. For mig giver det en god følelse, ikke at skulle se på mennesker der kigger på mobilen. Samtidig er det rart, ikke at stå i vejen for at de andre kan tjekke mobil, som de nu har lyst. Det er jo ferie.

6. Mobiltimen – skyldfri tjekkeri og skærmhygge i ”ulvetimen”

Det kan være skønt at komme hjem til sommerhuset efter at have badet og sætte sig i sofaen med Facebook og Instagram og se hvad ens venner har postet fra deres sommerferier siden sidst. Hvorfor snyde sig selv for den slags hyggelige stunder i ferien? Hvorfor ikke give rum til ipad i “ulvetimen” mellem 17 og 18? I kan vedtage en fast time inden aftensmaden, hvor man kan bladre nyhedsfeed, mens man stadig har sand imellem tæerne. Hvor kan slænge sig i sommerhusets bedste stol og rigtigt dykke ned i mobilens underholdningshav og få læst de der interessante artikler, mens der bliver lavet mad.

7. Slaskedagen

Hav én sløse og slaskedag på ferien, hvor man må flyde med skærmene lige så meget man vil. Det kan fungere som en ventil og få reglerne til at virke venligere og rimeligere, hvis der er solide undtagelser.

8. Giv mobilen en ferieoplevelse

At holde ferie er at være væk fra hverdagen. Også den digitale. Så hvad med at begynde at opføre dig lidt anderledes på mobilen, end du gør til hverdag? Giv din mobil en ferie også. I stedet for at tjekke det samme som du plejer (hvoraf der sikkert er en del arbejdsrelateret i blandt), kan du beslutte dig til at bruge mobilen på en mere “ferieagtig” måde. Sidste sommer var en af de få mobilaktiviter jeg nød i sommerhuset at høre podcasts om hundetræning, når det var min tur til at vaske op efter familien. Det blev en rigtigt god oplevelse, jeg tit husker tilbage på og som satte gang i træningen af min nye hund. Og der i ferien havde jeg koncentrationen til at lytte ordentligt efter og tid lytte til flere af de mest spændende podcasts.

Måske du har det her særlige felt du altid har ønsket dig nogle dage til at sætte dig ind i. Fluefiskeri, hundetræning, Kierkegaard. Måske du kan hyggenørde lidt på iPaden efter aftensmaden eller når det regner? Måske du kan få gjort de andre interesserede. Kan man ikke helt lægge iPad’en væk, er det måske et godt kompromis at bruge skærmtiden på en afvekslende og interessant måde. Og IKKE IKKE IKKE tjekke arbejdsmails, hvis det på nogen måde kan undgås. Og naturligvis heller ikke sende arbejdsmails til andre.

9. Gør noget!

Det siger sig selv at du skaber et tomrum, hvis du for eksempel bare laver et mobilfrit tidsrum i ferien. For hvad skal man egentlig gøre af sig selv, hvis man sidder i en sofa og keder sig men ikke må tjekke mobilen som man plejer? Løsningen er derfor at tænke på hvad I gerne vil fylde ferien med – ikke hvad I vil holde ude. Og her bliver det jo lidt kritisk, for hvis man gerne vil have at børnene får en sund og skærmfri ferie, kræver det ofte at man selv rejser sig og finder gør noget. Og her dukker to udfordringer op. For det første kan det jo være at du ikke gider – eller kan finde ud af at gøre noget sjovt med familien. Det kræver jo også lidt øvelse at være gode til at lege sammen. I den modsatte grøft fidner man overplanlægning. For at være den bedste forælder ever, booker man ture til legeland, svømmebad, stranden, dyreparker etc. Og at stå i kø et støvet sted i sommerlandet efter mad og aktiiteter den halve dag er faktisk – tro det eller lad være – ikke nødvendigvis det der giver dig mest ferieafslapning.

Jeg ved ikke hvad den bedste måde at gøre noget på er i din familie. Men ligningen er enkel: jo mere I gør sammen, jo mindre tid er der til at sidde med skærmen.

BONUSRÅD #10: Kig mere end du poster!

Har du læst bogen, kan du sikkert huske reglen om “det åbne feedback loop”. Kort fortalt siger den at åben kommunikation du ikke har fået svar på, trækker i din opmærksomhed. Så jo mere du poster, jo mere tjekker du. Der er undtagelser, men dette er reglen. Så en meget nem måde at reducere din tjekketrang på er at kigge mere end du poster. Læs gerne hvad der sker i en debattråd, men hvis du blander dig, vil du næsten uundgåeligt opleve en masse indre tjekkeimpulser, til liige at se om du har fået svar. Desuden kræver det mindre mental energi af dig at læse hvad andre skriver, end selv at formulere indlæg og kommentarer, så det er oven i købet en bedre og mere afslappet måde at holde ferie på.

Hav en god skyldfri ferie med skærmen og familien. Og husk: det der virker for jer er OK. Lige meget hvad andre så skriver og mener!

Anders

PS: Jeg er ikke på sociale medier og kan derfor ikke dele kapitlet. Hvis du vil dele det, kan du gøre det på de fine knapper herunder. Men husk, at du jo åbner et feedback loop og lige skal ind og tjekke hvem der har reageret på indlægget, når du gør det 🙂

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *