Kapitel 3: Tjekkesumpen

Sådan kommer du videre, hvis du pludselig opdager at du (igen) har rodet dig ud i intenst skærmtjekkeri 24-7  og gerne vi ændre adfærd

Note: Dette er et ekstrakapitel, til dig der har læst bogen. Jeg har brugt kursiv, til at markere de begreber du enten får uddybet i bogen eller andetsteds på websitet. 

Vi har alle været der: Vi har fået skruet ned for vores tjekkeri, men pludselig er der igen fuld tryk på alle platforme og enhver idé om at skrue ned for tjekkeriet virker komplet havareret. Men frygt ej – du er landet i tjekkesumpen og kan komme op igen, hvis du altså har lyst.

Det er naturligt at dit mediebrug varierer i intensitet og indhold. Der skal ikke mange online-aktiviteter til, før du kigger på en skærm mange gange dagligt – selvom du måske egentlig var i gang med at skrue ned. Det kan være en video, blogpost eller et nyhedsbrev, du sender ud og nu følger med i statistikken på. Eller du har måske publiceret noget eller skal samarbejde online med andre. Måske du er ved at købe noget vigtigt og googler, kigger på fora og diskuterer på Facebook. Og når du alligevel har fat i skærmen, kan du jo let begynde at følge med i nye historier (X-factor effekten) og at skrive, kommentere og poste selv (åbne feedback loops), for slet ikke at tale om at du ender i tjekkekarrusellen og lige tjekker alle dine aktuelle platforme, nyhedssites osv.

Kommunikation avler kommunikation og pludselig er du igen der hvor du tjekker som det første og sidste hvert døgn. Først for at se om du har fået et vigtigt svar – men meget let tager vanen over og du gør bare som du gjorde i går – uden helt at vide hvor du skal trække en grænse.

Du er, med andre ord, landet i tjekkesumpen. Og ryger du somme tider i tjekkesumpen, er det helt forståeligt. Netop fordi så mange af vores aktiviteter involverer en skærm – og fordi vi har mange vaner som handler om at maksimere vores skærmbrug, når vi alligevel har fingrene i dem. Du får hurtigt lært dig selv at gøre en masse, hver gang du har fat i skærmen. Ofte har du fået viklet dig ind i så mange aktiviteter og fået sat så mange vaner i gang, at det er svært og uoverskueligt bare at “skrue ned” igen. Men er du landet i et forbrug du ikke er glad for, kan du heldigvis ofte komme “op af sumpen” igen. Det kræver kun lidt omtanke og en smule vedholdenhed.

Som du ved, skal jeg ikke fortælle dig hvor meget og ofte du skal tjekke dine skærme. Det er helt op til dig. Men vil du ændre din adfærd, er det en god idé at kende psykologien og vanerne bag.

Vejen op af sumpen igen, kan se sådan ud.

Først kan du tænke lidt over din situation. Det er ikke en betingelse, men ofte en god idé:

 • Tjek om det overhovedet er realistisk at komme op af tjekkesumpen lige nu. Måske du er i gang med at planlægge et stort projekt på arbejdet eller følger intenst med med i hvordan dine aktier klarer sig i en turbulent tid (eller begge dele). Uanset hvilken aktivitet som nu har fået lænket dig til skærmen, er det måske smartere at forsøge at komme igennem den intense periode med det tjekkeri der følger med, få alarmen afblæst og begynde at “koble fra” det digitale tjekkeri, når presset er ovre igen.
 • Vil du videre, skal du først ud af det kortsigtede perspektiv, hvor du forventer resultater nu og her. Du kan sandsynligvis ikke bevæge dig op af tjekkesumpen med en hurtig beslutning og lige med det samme. Turen op af tjekkesumpen vil snarere være en kravletur, hvor du så småt får mødt deadlines, lukket samtaler og de vigtige aktieudsving, likes eller kommentarspor du har givet dig til at følge intenst, så småt ebber ud. Og du i samme periode har åbnet så få nye aktiviteter som realistisk muligt.
 • Regn derfor med at det kan tage dage (eller måske ligefrem uger) at komme op af tjekkesumpen igen. Mål din succes på din adfærd i næste uge, ugen efter og månederne der kommer. At ændre en vane er ikke som at køre rally, hvor hvert eneste sving tæller og fejltagelser kan være fatale. det er mere som at sejle en supertanker, som kun langsomt kan ændre kursen og som navigerer efter fjernere mål. 
 • Hvis du har overskud til det, kan du bruge et minut på at spørge dig selv hvad du egentlig ville synes var et fint og acceptabelt tjekkeniveau. Er du ude efter at få al tjekketeknologi ud af dit liv? Eller vil du måske bare have taget toppen af tjekkeriet og lære at lægge mobilen fra dig, fra tid til anden? Er der adfærd du er særligt træt af? Har du egentlig et mål med at “tjekke mindre”? Det kan være lidt abstrakt at skulle formulere på stående for. Men mon ikke du har en eller anden fornemmelse af hvad OK er?
 • Det er let at køre sur i alle de nye adfærdsændringer og vaner, hvis man konstant stræber mod fjerne forbedringer og aldrig synes at man når frem. Husk derfor at glæde dig over de timer eller dage, du rent faktisk lykkes med en tjekkeadfærd, du er tilfreds med og kan stå inde for. Klap dig selv på skulderen, hvis du ikke tjekker arbejdsmail i en hel weekend. Også selvom du så igen bor i din mobiltelefon hele arbejdsugen efter. 
 • Husk! Du er ikke ved at ændre din adfærd – du er ved at ændre vanen bag. Og det tager tid. Så lad os komme i gang!

Når du er klar til at “skrue ned”, kan du påvirke din vaneadfærd sådan her:

 • Hold omgående op med at “fodre vanen”. Det gør du især ved at holde dig fra at poste eller kommentere, så vidt du kan. Jo mere du poster og sender beskeder – jo flere feedback loops åbner du – og jo mere tjekker du. Der er sikkert undtagelser, men dette er reglen.
 • Afslut dine åbne tråde og samtaler og undlad at åbne flere nye end strengt nødvendigt. Prøv at modstå fristelsen til at at prøve den der nye tjeneste eller starte den der vigtige debat. Kommunikation avler som sagt mere kommunikation. Hver eneste gang du skal ind og tjekke, er det jo let lige at tage en tur i tjekkekarrusellen.  Og pludselig tager et enkelt kommentarbesvarelse 15 minutter. 
 • Giv dig selv en hård blokering af mobilen fra soveværelset. Både fordi du ofte kan føle dig en smule mindre “afhængig” , hvis du ved at du i det mindste ikke tjekker i dagens første 10 sekunder. Men også fordi du dermed forhindrer dig selv i at tjekke i løbet af natten. Sidstnævnte er især relevant, hvis du har gang i en eller anden form for international kommunikation, med mennesker der er vågne, mens du er gået i seng.
 • Gør det lettere for dig selv at holde fri i weekenden. Send ingen vigtige mails og lancer ingen digitale kampagner/vigtige opslag eller lignende fredag. For selvom dine kolleger eller kunder ofte ikke svarer i weekenden, kan du jo ikke være sikker og derfor står dit feedback loop på klem i weekenden, hvor du måske havde besluttet at holde fri. Og så må du jo lige kigge lidt oftere og ender i tjekkekarrusellen igen. Udskyd alt du kan til mandag, når du møder igen.
 • Få en bogsut. En god og spændende papirbog, du kan have med dig eller liggende fremme på sofa- eller natbordet. Og det siger sig selv at en e-bog du læser på mobilen ikke virker lige så godt, da mobilen netop har kommunikation og ofte gør det let lige at tjekke noget eller slå noget op, når man får en indskydelse. Og så ender man jo ofte i tjekkekarrusellen igen. En rigtig bog har ingen tjekkekarrusel. Smut hen og lån eller køb nogle af de nye og spændende titler, du lige har set anmeldelser af. En god bog er perfekt til at udfylde tid og opmærksomhed og oplevelsen af aktivitet, hvilket erstatter din vaneadfærd på smukkeste vis. Men det kræver at du har foregrebet din vane og rent faktisk anskaffet en bog at læse i, inden vaneimpulsen melder sig. 
 • Giv mobilen stuearrest. Tjek så ofte du vil – men giv mobilen en fast plads – uden for dit synsfelt. Meget gerne i et rum for sig. En del af dit tjekkeri handler nemlig om at du ser eller rører ved mobilen, kommer i tanke om den og oplever tjekkeimpulser. Den tjekkeadfærd kan du skære ned på, hvis du finder et strategisk rigtigt sted at lægge mobilen, når du er hjemme og kun tjekker den der, så vidt muligt. Hos mig er det sted oven på kommoden i mit arbejdsværelse. Der sidder en stor strømskinne og der er opladere til de forskellige dimser i husholdningen. Tjek herefter din mobil, hver gang du får lyst. Det eneste det kræver er at du selv går ind og tjekker. Når du ikke sidder med din mobil fremme, vil du også kunne opleve at andre oplever færre tjekkeimpulser. At du sidder med din mobil, kan nemlig minde andre om deres egen og starte de samme impulser. Jeg bruger tommelfingerreglen: Menneskene i centrum og mobilen i periferien – ikke omvendt 🙂
 • At ændre dine vaner handler om at foregribe dem og enten have noget andet at tage dig til – eller at finde en mere filosofisk måde at vælge at være i zen med verden uden en skærm – som en erstatning for den adfærd, som din vaneimpuls ellers gerne vil have dig til at udføre.

Jeg håber du fik nogle gode ieéer til at komme op af tjekkesumpen her. Skriv til mig, hvis du har spørgsmål eller der var noget du ikke helt forstod. 

God sommer

Anders

 

Har du ikke læst “Hov, et egern!” endnu?

Det er synd. Du kan dog stadig nå det. Jeg kan ikke love dig at du oplever en magisk ændring i din adfærd – for i sidste ende er det jo dig selv, der tjekker dine skærme. Men jeg kan garantere dig at du forstår dine vaner langt bedre og er bedre rustet til at få styr på din tjekkeadfærd, hvis du har lyst.

Du kan finde bogen på Saxo.com her
(brug koden hovetegern19 og få yderligere 10% rabat!)

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *